Güncellermeler

Projedeki bazı gelişmelerden bahsetmek istiyoruz; araçlarımız, deney ve gözlemlerimiz sonucunda daha işlevsel özellikler kazanarak aşama kaydetmeye başlamıştır. Örneğin bunlardan sonuncusu Hudud Açan araca eklenecek olan yan kesim aparatı; bu aparat açılır kapanır kol ile, kolun dibindeki bir döner bıçaktan oluşuyor. Bu ek kol açıldığında, maki ve çalılar aracın ilerlemesiyle birlikte dipteki kesim bölümüne geliyor ve budanıyor; bu yeni aparat esas ağaç devirme modülünden farklı, yeni bir bölümdür. Görece daha alçaktaki makilik alanları budamak ve izolasyon şeridini genişletmek için kullanılması planlanıyor.

Bunun dışında ikinci bir gelişme olarak Sulu orkot araçları için bazı güncellemelere gidildi; dinamik ve pratik tasarımla Sulu Orkot araçlarının daha işlevsel olması sağlandı. üç veya dört tonluk bu araçların akü hazneleri su tankının dibine saklanarak güvenli hale getirildi; çoklu spreyleme özelliği ve sivri vücut başlığıyla orman kondisyonlarında daha iyi hareket ve maki çalılarına takılmadan ilerleme kabiliyeti kazandırılmaya çalışıldı.

Bu arada müdahalenin daha kısa sürede başarıya ulaşması için Sulu araçların öneminin büyük olduğunu tekrar vurgulamak isteriz, hem yangın esnasında hem de soğutma işlemi gereğince işlevsel ve önemli özelliklerle tasarlanmıştır. Bu araçların operasyonlarda birden fazla sayıda olması gerekebilir; bu nedenle Sulu Orkot araçları maliyet ve mühendislik açısından projedeki en basit ve masrafsız araçlar olarak tasarlanmıştır. Daha önce de dediğimiz gibi proje enstrumanlarını mevcut imkanlarımız dahilinde, hızlı üretilebilir, imal edilebilir ve onarılabilir çizgilerinde bir araya getirmeye çalışıyoruz.

Bu arada, araçların iki yönlü hareket edebilme kabiliyeti gündeme geldi. Bunun önemli bir özellik olacağını düşünüyoruz; yani araçların ileri veya geri fark etmeksizin doğrudan ilerlemesi. İki başlılık henüz İzolatör için uygulanamayabilir, ancak iki başlılığın sulu araçlar için oldukça kullanışlı olacağını öngörüyoruz.

Bir başka gelişme ağaçların yatırılması ile alakalıdır. Belki de en önemli güncellemelerden biri budur; bulunduğumuz orman yangını gözlemlerinde ağaçların tek bir taraflı devrilmesinin yeterli olmayacağını, aynı zamanda tam tersi istikamete doğru da yatırılması gerektiğini, hudud şeridinin V ŞEKLİNDE AÇILMASI GEREKTİĞİNİ gördük. Bilhassa rüzgarlı havalarda bu şeridin genişliği oldukça önem arz etmektedir. Perde gerilimi için hudud istikametinde bazı ağaçların yatırılmadan bırakılması gerekecektir. Yangını her ne kadar zemin seviyesine indirmiş olsak da rüzgarlı günlerde, özellikle dağlık ve yüksek rakımlı arazilerde partikül geçişini durdurmak için izolasyon emniyet şeridine serilecek güvenlik perdesini de hesaba katmak durumundayız.

Alternatif olarak kesme aparatı geliştirdik; halihazırda manuel yönteme alternatif olarak dijital sıralı kesme başlığı yöntemi kullanılabileceğimizi not ettik. Dijital sıralı bir başlık; bu başlık önce alttan devrilme yönünde bir dilim alıyor sonra ağaç gövdesinden dilimi tamamlayarak istenen istikamete düşmesini sağlıyor. İleride ayrıntıları yazacağız.

Bir başka gelişme de bir Güvenlik Perdesine yöntemi üzerine gelmiştir. Partiküllerin yangını yaydığını gördüğümüzden beri bu fikri daha ciddi ve daha uygulanabilir koşullarıyla ele alıyoruz. Bulunduğumuz gözlemlerde rüzgâr esnasında perdenin ne kadar büyük bir fayda sağlayacağını gördük ve farklı hava koşullarında nasıl bir dirençle karşılaşacağını anlamaya çalışıyoruz. Rüzgarlı günlerde bulunduğumuz orman gözlemlerinde perdenin mutlaka güçlü rüzgar ve kasırgalar hesaba katılarak geliştirilmesi gerektiğini bilşyoruz. Bu arada ne tür bir perdeden bahsettiğimizi ilk defa okuyan arkadaşlar için akılda canlandırabilmek adına konuya açıklık getirmeliyiz. Perde dediğimiz şeyin bir tür sinekliğe benzeyen, sık gözenekli tekstüre sahip, balıkçı ağı gibi ağaçlara atılacak bir dokuma ürün olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Amacımız rüzgar hattı boyunca Orkot araçları üzerinden ağaçların üzerinde atarak partikül ve yaprak yayılımını tutmaktır; rüzgar yönüne hat boyunca serilmesi düşünülmektedir. Henüz perde materyaline tam karar verebilmiş olmasak da, dayanıklı olması ve hafif olması ön koşullarıyla, cam elyafı veya kıl bakır telin istenen özellikleri taşıyabileceği söylenmektedir.

Perdenin konumlandırılması hakkında daha detaylı bilgi vermemiz gerekirse rüzgâr direncini sağlayabilmesi için olabildiğince dik durması ve ağaçlar arasında asılı kalarak filtrasyon işlevini yerine getirmesi önemlidir. Bir ağaca yaslanması için V şeklinde açılmış hudud şeridinde devrilecek ağaçlardan bazıları perdeyi dik tutması için bırakılmalıdır (kesilmemelidir). Kısacası güvenlik için "V şeklinde açılmış izolasyon şeridinde, belirli aralıklarla dik ve güçlü ağaçlar kesilmeden bırakılmak durumundadır. Bu ağaçlar, izolasyon perdesini tutan ağaçlar olarak kalacaktır; perdeler uçlarında bir ağırlık şamandırası ile ağaçların üzerine atılacak ve ortalama bir gerilimle apartikül geçişini engelleyici bariyer oluşturacaktır.

Son olarak araçları tek araca indirme fikri hakkında yazan arkadaş oldu; fikirlerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ediyoruz ancak şu anda mevcut tasarımın işlevselliğini anlayabilmek adına İzolator ve Sulu Orkot olarak ayrılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz; zira araçların biri ağaç devirirken, diğeri hudut şeridinde yangınları bekleyecektir. Bununla birlikte tüm özellikleri tek bir araçta toplama fikri, araçların işlev ve performansları göz önüne alınarak gerçek müdahalelerde test edildikten sonra eğer mümkün görünüyorsa zaten değerlendirmeye alınır.