2022 yılı Marmaris orman yangınlarında, yine o dönemde ülkemizde geliştirilen ve ses getiren insansız hava araçlarının da etkisiyle orman yangınlarına insansız uzaktan araçlarla müdahale etmek mümkün mü sorusu aklımıza düştü ve neler yapılmış, neler yapılabilir araştırmalarına koyulduk. Yine o dönem gönüllü ve gözlemci olarak bulunduğumuz orman yangınlarında, bunun tazyikli su kullanan bir araçtan daha fazlası olması gerektiğinin farkına vardık; çünkü Akdeniz florasındaki esanslı ağaçlara ve çalılara belirli bir su kapasitesiyle müdahale edecek bir aracın çok büyük bir fark yaratmayacağı aşikardı.
Ağaçların devrilmesi gerektiğini fark ettiğimiz dönemden itibaren bunu en hızlı ve en seri nasıl yaparız araştırmasına koyulduk. Uzun bir araştırma süreciyle birlikte aracı inşa ederken kullanacağımız yöntem ve teknikler de yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başladı. Kendi imkanlarımız dahilinde denemeler yapmaya başladık. Yaptığımız denemeler aynı zamanda makilerin temizlenmesi durumunu da ortaya çıkardı. Bununla birlikte araçların tırmanma özelliklerinin ve çalılıkları geçebilme kabiliyetlerinin anahtar noktalar olduklarını anladık. Bütün bu parametrelerle aracın var olan hiçbir araca benzemeyeceğini bize gösteriyordu.

Elimizde bazı önemli anahtar noktalar vardı: ağır ve hantal olmaması, yer yer üç metreyi bulan maki çalılarında takılmadan ilerleyebilmesi ve iyi tırmanabilmesi kendini gösteren gereksinimlerden bazılarıydı. Bunun üzerine daha önce kullanıldığına rastlamadığımız içten tırnaklı palet mekaniğini geliştirdik. Sivri uçlu bir başlığın bahsettiğimiz doğal koşullarda iyi bir aerodinamik oluşturabileceğini düşündük ve tabii ki araçların mümkün olabilecek en kısa sürede olay yerine getirilmeleri için helikopterle intikalinin mümkün olması, bu nedenle karoserinin ve motorunun mümkün olan en hafif şekilde imal edilmesi gerektiğini not ettik. İnternet üzerinde neredeyse bütün all-terrain araçları ve arazi davranışlarını inceledik; onlarca farklı tasarım, yüzlerce fikir ve yüzlerce eskiz çalışması arasında kaybolduk.
Ancak...
Coğrafyamız için mümkün olan en işlevsel ve en optimum özelliklere sahip araca ulaşma yolculuğumuz sanırım sonuç vermeye başladı. Ulaştığımız araçları şu an test etmeye ve somut verilerini işlemeye ihtiyacımız var. Bu noktadan itibaren yanımızda olacak üniversite ve kurumların desteğine ihtiyacımız olduğunu belirtmek isteriz, ve şunu da vurgulamak isteriz ki özellikle GECE/GÜNDÜZ farketmeksizin kullanılabilecek ve yangınları daha kısa sürede sonlandıracak metotlar günümüz teknolojileriyle mümkün, bu alanda uluslararası çalışmaları da takip ediyoruz ancak genel anlamda orman yangınlarından bizim kadar etkilenen görece gelişmiş ülke olmadığı için bu alandaki çalışmalara yan bilim dalı, bir takım çalışmaların yan ürünü veya ticari bir girişim tanımıyla yaklaşılmaktadır ancak orman yangınlarına daha etkili bir çözüm bulmak ülkemiz için bir görevden öte zaruret haline gelmiştir ki bu kulvarsa yapılmış olan girişimlere bakarak bir yol bulmak yerine bir yol açmak durumundayız. İnanıyoruz ki akademik kaynaklarımız bir araya gelebilirse yeşil vatan için çok güzel çalışmalar çıkarabiliriz.